Zi foarte importantă, astăzi, la judecătoria Drobeta Turnu-Severin. Este dezbătută cererea procurorului general de emitere a unei ordonanțe președințiale care să interzică plecarea Sorinei din România. Este primul termen de judecată de la instanța din Drobeta-Turnu Severin, după ce dosarul a fost declinat de la Tribunalul Mehedinți.
Instanța poate emite o ordonanță care să-i interzică Sorinei plecarea din țară împreună cu noua sa familie – asta în cazul în care judecătorul va admite cererea Parchetului General – până la administrarea probelor în dosarele deschise deja. Este vorba despre două dosare, unul împotriva procurorului de caz, iar celălalt împotriva fostei asistente maternale – pentru lipsire de libertate și rele tratamente aplicate minorului.
Totodată, prin aceeași ordonanță, părinții vor fi obligați să-i asigure fetiței consiliere psihologică timp de trei luni pe teritoriul țării.
„Este greu să spun ce se va întâmpla, dar cred că toată treaba asta se va termina la CEDO. Oamenii politici folosesc niste pârghii care nu își au rostul. Avem toate documentele necesare, inclusiv acordul SUA pentru adopție, și acum vine un procuror general să spună să nu plece din țară”, a declarat tatăl adoptiv al Sorinei, Gabriel Săcărin, pentru libertatea.ro.
Asistenta maternală care a avut grijă de Sorina,fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă care a fost luată cu forța de un procuror pentru a fi dată familiei adoptive, a fost audiată miercuri seară la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, au precizat pentru mediafax.ro reprezentanții instituției. Reprezentanții Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) au precizat că Mariana Şărămăt, asistenta maternală care a avut grijă de Sorina, fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă care a fost luată cu forța de procurorul Maria Piţurcă pentru a fi dată familiei adoptive, a fost audiată miercuri seară la secție, ea ieșind de la audieri în jurul orei 01.00, fără a face declarații.
Procurorul general Bogdan Licu a dispus verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind modul în care un procuror din acea structură a intervenit în cazul fetiței din Mehedinți și a efectuat percheziția domiciliară. Totodată, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a sesizat Inspecția Judiciară pentru a efectua cercetări cu privire la conduita și modul în care procurorul a intervenit. Totodată, Bogdan Licu a transmis, luni, o ordonanță Tribunalului Mehedinți prin care cere interzicerea părăsirii teritoriului României de către fetița de 8 ani și una Curții de Apel Craiova prin care cere revizuirea sentinței de încuviințare a adopției internaționale a minorei.
Totodată, printr-o acțiune separată adresată Curții de Apel Craiova a fost formulată, tot luni, o cerere de revizuire a deciziei civile nr. 4 din 23 aprilie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Craiova prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a minorei, solicitându-se „schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri”.
Fetița a fost luată cu mascaţii din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, din Baia de Aramă, județul Mehedinți, după ce copila a fost înfiată de o familie din America.